اثر فناوری های نوین بر جنبه های مختلف تکنولوژیک مواد غذایی:فناوری نانو
نویسندگان:
خلاصه مقاله:
فناوری نانو شامل به کارگیری مواد در ابعاد بسیار کوچک است .بسیاری از عناصر و ترکیبات در ابعاد اتمی و مولکولی ویژگیهای متفاوتی نشان می دهند . با توجه به این ویژگیها کاربردهای وسیعی در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی پیدا کرده اند از جمله کاربردهای فناورینانو در تولیدات غذایی پایداری امولسیون ها می باشد. سایز کوچک قطرات به نانوامولسیون ویژگی منحصر به فرد رئولوژیکی و بافتی می دهداز این ویژگی در تهیه سس مایونز و بستنی استفاده می شود که احتمال به هم ریختگی بافتی را کاهش می دهد. همچنین با ستفاده از با استفاده از این تکنیک، می توان محفظه های کیسه ای شکلی در ابعاد بسیار کوچک نانویی ساخت که درون آن ها فضایی خالی برای مواد غذایی تعبیه شده است. لایه بیرونی این کپسول بسته به اینکه لازم است مواد داخل کپسول در آب یا در روغن حل شوند، طراحی می شوند. درحوزه بسته بندی مواد غذایی فناوری نانو کاربرد فراوانی داشته است استفاده از این فناوری موجب بهبود بسته بندی مواد غذایی می شود نانوذراتی که در نانوکامپوزیت ها به کار می روند سبب افزایش انعطاف پذیری، افزایش ممانعت از ورود و خروج گازها و افزایش پایداری رطوبتی و حرارتی می شوند. ویژگی های سد گازی کامپوزیت ها با گنجاندن ذرات نانو به طور قابل توجهی افزایش می یابد ذرات در هنگام عبور از این ماتریس مسیر پرپیچ و خم تری نسبت به پلیمرهای معمول طی می کنند. همچنین با استفاده از بسته بندی فعال از یک سری رهاسازها و جاذبها استفاده میشود که بدی شیوه این بسته بندی ها نسبت به شرایط داخل بسته تغییرات فعالانه می دهند. این تغییرات موجب افزایش عمر محصول و حفظ کیفیت در طول مدت زمان نگهداری می شود.
کلمات کلیدی:
فناوری نانو، کاربردها، نانو کپسول، امولسیون، بسته بندی
اثر فناوری های نوین بر جنبه های مختلف تکنولوژیک مواد غذایی: فناوری نانو