فرمت فایل : word(قابل ویرایش)تعداد صفحات27
عنوان
1- همه چیز اندازه دارد
2- همه چیز جهان روی حساب است
3- اندازهگیری دقیق موجودات
4- ما هر چیزی را به اندازه آفریدیم
5- تقدیر الهی و آزادی اراده انسان
6- شب قدر، شب نزول قرآن
• تفسیر سوره قدر
• عظمت شب قدر
• فرشتگان در شب قدر نازل میشوند
• شبی آکنده از سلامت
• شب قدر در سخن امام باقر(ع)
• آتش دوزخ به برکت سلام فرشتگان در شب قدر«برد» و«سلام» میشود
7- چه اموری در شب قدر مقدر میشوند.
• چرا شب قدر، قدر نامیده میشوند.
8- شب قدر کدام شب است؟
9- چرا شب قدر مخفی است؟
10- آیا شب قدر در امتهای پیشین نیز بوده؟
11- چگونه شب قدر برتر از هزار ماه است؟
12- چرا قرآن در شب قدر نازل شد؟
13- آیا شب قدر در مناطق مختلف یکی است؟
14- رابطه قرآن با شب قدر
همه چیز اندازه دارد.
در آیات مختلفی از قرآن مجید، میخوانیم که هر چیزی محدود به حدی است که از آن حد تجاوز نمیکند، در سوره طلاق آیه3 میفرماید قد جعل الله لکل شییء قدراً: «خدا برای هر چیز مقدار و اندازهای قرار داده است» و در سورة حجر آیة 21 میخوانیم و ان من شییء الاعندنا خزائنه و ماننزلهالابقدر.
معلوم: «هر چیزی خزائنش نزد ما است و جز به مقدار معین آن را نازل نمیکنیم» در آیات مورد بحث نیز خواندیم: و کل شییء عنده بمقدار.
اینها همه اشاره به آن است که هیچ چیز در این عالم بیحساب نیست، حتی موجوداتی را که گاهی در جهان طبیعت، ما بیحساب و کتاب فرض میکنیم همه آنها دقیقاً حساب و کتاب دارند، چه ما بدانیم یا ندانیم، و اصولاً حکیم بودن خداوند، نیز مفهومی جز این ندارد، که همه چیز در آفرینش او برنامه و حد و اندازه دارد.
آنچه را از اسرار آفرینش امروز بوسیلة علوم دریافتهایم، این حقیقت را کاملاً تأکید میکند مثلا خون انسان که حیاتیترین مادة وجودی او است، و عهدهدار رساندن تمام مواد لازم به تمام یاختههای بدن انسان است از بیست و چند مادة ترکیب یافته، نسبت این مواد و اندازه و کیفیت هر یک بقدری دقیق است که با کمترین تغییر سلامت انسان به خطر میافتد و به همین برای شناخت نارسائیهای بدن فوراً به سراغ آزمایش خون و اندازهگیری مواد قندی و چربی و اوره و آهن و سایر اجزاء ترکیبیش میروند و از کمی و زیادی این اجزاء فوراً به علل نارسائیهای بدن و بیماریها پی میبرند. تنها خون انسان نیست که ترکیبی این چنین دقیق دارد، این دقت و محاسبه در سراسر عالم هستی موجود است.
ضمناً با توجه به این نکته روشن میشود که آنچه را گاهی ما بینظمیها و نابسامانیهای عالم هستی میپنداریم در واقع مربوط به نارسائی علم و دانش ما است، و یک موحد و خداپرست راستین هیچگاه نمیتواند چنین تصوری دربارة عالم داشته باشد و پیشرفت تدریجی علوم گواه این واقعیت است. و نیز این درس را میتوانیم بیاموزیم که جامعة انسانیت که جزئی از مجموعة نظام هستی است اگر بخواهد سالم زندگی کند باید این اصل (کل شییء عنده بمقدار) بر سراسر آن حکومت داشته باشد، از هر گونه افراط و تفریط و کارهائی که حساب و کتاب در آن نیست بپرهیزد و در تمام نهادهای اجتماعی حساب و کتابرا حاکم سازد.
مقاله قضا و قدر