کتاب استانداردهای حسابداری توسط سازمان حسابرسی تدوین شده است و شامل 33 استاندارد می باشد که هر استاندارد مربوط به یک مبحث از مباحث حسابداری است و حسابداران را در کلیه مراحل حسابداری در کلیه واحد های اقتصادی به منظور عملیات حسابداری یاری می رساند.
دامنه کاربرد استانداردهای حسابداری، صورتهای مالی با مقاصد عمومی است که به منظور ارائه اطلاعات مفید در مورد وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری جهت تصمیمگیری استفاده کنندگان تهیه میشود.
استانداردهای حسابداری در مورد صورتهای مالی کلیه واحدهای تجاری (انتفاعی) اعم از این که در بخش خصوصی یا عمومی فعالیت کند، کاربرد دارد. اگرچه این استانداردها معطوف به واحدهایی است که با هدف کسب سود فعالیت میکنند اما عمدتاً در مورد واحدهای غیرانتفاعی نیز با اعمال تعدیلات لازم کاربرد دارد.
واحدهای تجاری خارج از کشور که مالکیت آنها متعلق به واحدهای تجاری ایرانی است در صورتیکه در تهیه و ارائه صورتهای مالی خود تابع مقررات و استانداردهای حسابداری محلی باشند، ملزم به رعایت الزامات استانداردهای حسابداری ایران نیستند. با این حال در مواردی که واحد تجاری، واحد فرعی یک واحد سرمایهگذار ایرانی باشد، تهیه صورتهای مالی واحد فرعی براساس استانداردهای حسابداری ایران نیز جهت استفاده در تهیه صورتهای مالی تلفیقی ضروری است.
در مورد موضوعاتی که استانداردهای حسابداری مربوط به آن صادر نشده است، صورتهای مالی باید برمبنای یکی از رویههای متداول حسابداری تهیه و ارائه گردد که با معیارهای کلی ارائه شده در مفاهیم نظری گزارشگری مالی نزدیکترین انطباق را دارد و فراهم کننده تصویر مطلوبی از وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری است.
کتاب استانداردهای حسابداری در ایران