لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل: Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه :39
بخشی از متن مقاله
بهداشت روان به مفهوم تامین و رشد سلامت روانی فردی ـ اجتماعی ،پیشگیری از ابتلا و درمان مناسب بیماریهای روانی و نوتوانی بیماران روانی است و در بهداشت روان فعالیتهای زیر بکار گرفته می شود.
1 ـ کلیه فعالیتهای که در جهت تامین و گسترش سلامت روانی فردی و اجتماعی باشد.
2 ـ اقداماتی که با کمک به درمان به موقع و مناسب بیماریهای روانی شیوع بیماری را کاهش دهد و از معلولیتهای بیشتر پیشگیری نماید.
3 ـ اقداماتی که بیماران مزمن یا معلولین روانی را بکار و فعالیت فردی و اجتماعی دوباره هدایت و آنان را از معلولیت بیشتر برهاند .
دربهداشت به فعالیتهای بند اول و دوم پیشگیری اولیه ، به فعالیتهای بند سوم پیشگیری ثانویه و به فعالیتهای بند چهارم پیشگیری نوع سوم یا نوتوانی ( توانبخشی ) گفته می شود.
انواع خدمات بهداشت روانی
برای فعالیتهای بهداشت روان روشها و برنامه های متفاوتی وجود دارد که عبارتند از:
آموزش بهداشت روان
مبارزه با علل بیماری یا عوامل مؤثر در انتقال آن
افزایش مقاومت فردی ـ اجتماعی
مشاوره و راهنمائی
بیماریابی و مداخله اولیه
اصلاح نظام مراقبتی
نوتوانی در خانه و اجتماع
حرفه درمانی
هریک از این روشها و برنامه ها ممکن است تمام یا بخشی از فعالیتهای پیشگیری اولیه ، ثانویه و یا نوع سوم باشند. مبارزه با علل بیماریها و افزایش مقاومت در برابر ابتلاء به بیماریها پیشگیری اولیه ، بیماریابی پیشگیری ثانویه ، نوتوانی پیشگیری نوع سوم و بالاخره آموزش بهداشت و مشاوره از هر سه نوع پیشگیری به حساب می آیند.
جمعیتهای آسیب پذیر در بهداشت روان
گرچه بهداشت روان با این مفهوم خود را در برابر تمام بیماران و همه مردم متعهد می بیند، اما بدلیل محدویت امکانات کشوری و به منظور موفقیت بهتر ، بناچار از جمعیتهای نیازمند به خدمات بهداشت روان ، گروهها و جمعیتها ئی را که نیارمند ی بیشتری داشته و آسیب پذیری زیادتری از نظر بهداشت روان دارند، انتخاب و فعالیتهای خود را بر آنان متمرکز می نماید. بیماران و معلولین روانی ، عقب ماندگان ذهنی و بیماران صرعی ، کودک و نوجوانان ، زنان باردار و مطلقه و داغدیده ، افراد بی سرپرست ، زندانیان و مهاجران به ترتیب از گروههای آسیب پذیر تر و جمعیت های هدف در برنامه بهداشت روان می باشند.
بهداشت روان بعنوان بخشی از بهداشت عمومی
بهداشت روان بخش جدائی ناپذیر از بهداشت عمومی است که فرد را از عناصر شناختی ، عاطفی و همجنین از توانایی های خود در ایجاد ارتباط با دیگران آگاه می گرداند انسان با داشتن تعادل روانی ، بهتر می تواند بر استرس های زندگی فائق آید، کارهای روزانه را پربار تر و سودمندتر گرداند و فرد مفیدی برای جامعه باشد.
اختلالات روانی ومغزی با تاثیر روی سلمت روان فرد ، امکان دستیابی به بخش هایی از موارد بالا و یا امکان عملی ساختن تمام آنها را بطور کلی و یا به گونه ای نسبی غیر ممکن می سازد . درمان این گونه اختلالات و پیشگیری از به وجود آمدنها، راه استفاده از تمام توانایی موجود در فرد را برای وی هموار می سازد.
از آنجائیکه بهداشت روان پایه و اساس رشد انسان است ،این حقیقت را باید پذیرفت که مسائل بهداشت روان همراه زندگی است ، امکان پدید آمدنها همیشه وجود دارد و لازم است تا در باره آنها بحث و گفتگو شود .
بهداشت به معنی سلامتی است . اما سلامتی فقط نداشتن بیماری نیست . فرد سالم علاوه بر اینکه بدنی سالم دراد ، باید خوشحال و راضی باشد.او توانایی برخورد با مشکلات ، محرومیت ها و شکست ها را دارد و می تواند با این کار دیگران را هم به لذت بردن از زندگی علاقمند نماید. این فرد دیگران را آزار نمی دهد و به زحمت نمی اندازد. چنین فردی را که از نظر جسمی ،روانی و اجتماعی طبیعی است و روحیه خوبی نیز دارد می توانیم سالم بخوانیم.
انسانها به دلایل مختلف دچار بیماری جسمی می شوند . سوء تغذیه ، عوامل میکروبی ، تغییرات محیط زندگی، فرسودگی و صدمه جسمی ،کمبود مواد مورد نیاز خونی و عوامل فراوان دیگر بیماری جسمی می کند و امروزه اغلب بیماریهای جسمی توسط پزشکان قابل درمان و کنترل اند.
روان هم مانند جسم ممکن است بیمار شود. بیماران روانی احساس می کنند که تعادل و احساس سر زندگی خود را از دست داده اند. در بیماری روانی کارکردهای مختلف روانی نظیر تفکر، عواطف ، حافظه، هوش و اراده دچار اختلال می شود. صحبت و رفتار بیمار غیر طبیعی می شود و توانائی انجام کار از دست می رود.
برای هرکس تصور اینکه بدنبال هر بیماری جسمی چه اشکالی برای بیمار بوجود می آید ساده است . همه ما می دانیم تب بالا، کوری و یا شکستگی ساق پا برای یک فرد چه مشکلاتی ایجاد می کند. حتی اغلب نسبت به فردی که دچار بیماری یا معلولیت جسمی شده است و اکنش عاطفی و دلسوزی نشان می دهیم . اما بسیاری نمی دانند که بیماری روانی چیست و لذا قادر به ایجاد رابطه عاطفی درست و کمک به این گونه بیماران نیستند. برای بیمار روانی اغلب کوتاهی می شود و کسی به فکر ش خطور نمی کند که او را جهت درمان به بیمارستان یا نزد پزشک بفرستند.
اگر فردی دستش شکسته باشد، شما برای او متاسف وناراحت می شوید، ولی وقتی مشکل روانپزشکی دارد،مردم نمی دانند که باید چه کاری انجام دهند،چون نمی توانند مشکل او را ببینند، اما فقط به این دلیل که شما نمی توانید درد کسی را ببینید ، به این معنی نیست که آنها احتیاج مراقبت و حمایت شما نیستند.
افرادی که توانایی انعطاف مناسب در برابر مشکلات خارجی را دارند ،آنهایی که می توانند در محیط های پر استرس و آرام به راه و زندگی خود ادامه دهند ،افرادی هستند که خود ،روح و جسم خود را در برابر مشکلات ،ناآرامی و یا خوشی ها ولذات زود گذر واکسینه کرده اند.... وبا چشم دوختن به اهداف و آرزوهای قابل وصول ،قدم به قدم البته با تلاش و رنج وپشتکار به هدف نزدیک و از لذت پیروزیهای کوچک خود بهره مند می شوند
اهمیت بهداشت روان
شیوع بیماریهای روانی در حال گسترش است. شاید بدلیل مشکلات روزمره جوامع بشری و شاید بخاطر کاهش نقش سایر بیناریها بخصوص بیماریهای عفونی که بخوبی کنترل و مهار شده اند. بطور مثال سازمان بهداشت جهانی افسردگی را دومین بیماری شایع جهان می داند. خیلی از بیماریهای جسمی مثل آسم ،کولیت روده ای ،سرطان و ابتلا و ارتباط تنگاتنگی با فشارهای روانی دارند.
بیماریهای روانی شدید (جنون ) باعث تاثیر بسیار شدید بر فرد و خانواده او می شوند. بیماریهای روانی خفیف با وجود گذار بودن یا شدت کم باعث اختلال در کارائی و عملکرد فرد می شوند و بیمار را ناتوان از زندگی روزمره می منند. وبلاخره ،بیماری روانی بر خلاف یک بیماری جسمی ( که اغلب بر فرد بیمار مؤثر است ) باعث زیانهای شدید ،غردی ،اجتماعی ،عاطفی ،سیاسی و اقتصادی می شود.بطور تخمینی امروزه 500 میلیون نفر در دنیا مبتلا به یکی از اختلالات روانی هستند که از این عده 50 میلیون نفر مبتلا به اختلالات شدید روانی ،250میلیون نفر مبتلا به اختلالات خفیف روانی ، 120 میلیون از عقب ماندگی ذهنی ،50 میلیون از صرع و 30 میلیون نفر از ابتلا به دمانس رنج می برند. بسیاری از آنان این درد و رنج وکمبود مراقبت ها ؤ غالبا مسائلی همچون ننگ، شرم ،غفلت و مهمتر از همه مرگ هنوز باقی مانده است.
بیماریهای روانی و اختلالات مغزی رنج آورند ،موجب ناتوانی می شوند و حتی می توانند طول عمر را کوتاه کنند، همانگونه که دوره های افسردگی بعد از حملات قلبی ، در تعدادی ار بیماری های کبدی ناشی از وابستگی به الکل مشاهده می شود ویا در مواردی به خودکشی منجر می شود. وجود اختلالات روانی و مغزی غالبا پنهان می مانند ، چه به این علت که بیماران آن را مخفی نگه می دارند ویا اینکه توسط اطرافیان و خانواده آنان به عنوان یک بیماری واقعی تلقی نمی شوند. از آنجا که زیر ساختار غیر طبیعی و نهفته بسیاری از این اختلالات با کمک تصاویر مغزی روشن نشده است . بنابر این انکار این بیاری ها شبیه آن است که چون ما بدون میکروسکوپ قادر به دیدن سلول های غیر طبیعی نیستیم ، وجود سرطان را انکار کنیم ، بیماریهای روانی را قبل از اینکه خیلی دیر می شود، می توان تشخیص داد و درمان کرد.
ما به دلایل مختلف در بعی زمانها شرایط دچار آشفتگی های هیجانی می شویم . گاهی احساس غمگینی می کنیم و زمانی حالت تنش و اضطراب ،خشم و سردر گمی وجود ما را فرا می گیرد که این حالت ها چندان بطول نمی انجامد . چنین حالاتی در رفتارهای روزمره ما خیلی تکرار می شوند وحتی افرادی هم هستند که تحت هیچ شرایطی خشمگین نمی شوند. چنین حالات و تغییراتی غیر طبیعی نیست و بعنوان اوقات تلخی ؤعصبانیت و ناراحتی شناخته می شود.
ویژگیهائی از بیماریهای روانی
تغیرات غیر طبیعی در تفکر ،عاطفه ،حافظه و قضاوت فرد که از صحبت کردن و رفتار او شناخته می شود.
این تغییرات باعث ناراحتی حاصل از آن باعث اختلال در فعالیتهای روزمره شغلی ،تحصیلی ، فردی و ارتباط با دیگران می شود.
علائم ونشانه های بیماریهای روانی
بیماری روانی چیست:
بیماریهای روانی با نشانه ها وعلائمی شناخته می شود که می تواند توسط بیمار بازگو شود یا توسط دیگران مشاهده گردد.
الف ـ اختلال در عملکرد جسمی
1 – اختلال در خواب بیمار روانی ممکن است دیر بخواب رود،صبح زودتر از زمان دلخواه از خواب بیدار شود و خواب سبک و سطحی داشته باشد. کابوسهای مداوم او را ناراحت کند یا در خواب راه برود ،بسیار پرخواب باشد یا کلا خواب نداشته باشد.
2 ـ اشتها و غذا خوردن : تند غذا خوردن و گاه بی اشتهایی در بیماران روانی مشاهده می شود. گاه بیمار از غذا خوردن لذت نمی برد . گاه افزایش یا کاهش وزن دارد.
3 ـ میل جنسی : تمایلات جنسی ممکن است در بیماریهای کاهش یا افزایش یابد.
ب ـ اختلال در عملکرد روانی
1 ـ رفتار : رفتار بیمار روانی ممکن است باعث ناراحتی خود یا دیگران شود . گاه بسیار خشن و بی قرار است و یاخشونت شدید با دیگران برخورد می کند . لجبازی ، بهانه گیری، عصبانیت، پرتاب کردن اشیاء، شکستن شیشه ها و گاه انزوا ، گوشه گیری و سستی و بی حالی مشاهده می شود.
2 ـ گفتار و فکر کردن : گاه بیش از اندازه و سریع صحبت می کند، حاشیه پردازی می کند ، حرفهای غیر ضروری می زند،گاه بسیار کم حرف می شود، یا اصلاًًُُ حرف نمی زند ، گاه افکار غیر منطقی دارد و اعتقادات غلط و اصرار بر آن بر فکر او مستولی می شود، به دیگران شک میکند، ار آنها می ترسد. دیگران را دشمن خود می داند وگاه کلام و افکار او کاملا بی ریط و نامفهوم می شود، گاه احساس گناه بی جا دارد و گاه بی مهابا هر موردی را بیان میکند .
3 ـ هیجانات : گاه غمگین و افسرده و ناتوان و گاه به شکلی غیر معقول شادی و شعف او را در بر می گیرد . گاه شدیداُ مضطرب است و گاه بی مهابا می باشد.
4 ـ ادراک گاه صداهایی می شنود که وجود خارجی ندارد. یا چیزها و اشیایی را می بیند که وجود ندارد .
5 ـ حافظه : معمولاُ حافظه مختل می شود، ضعف تمرگز ،کاهش حافظه ، حافظه اشتباه و گاه در بعضی از موارد حافظه افزایش بیمار گونه دارد.
6 ـ قضاوت : در برخی بیماریهای روانی شدید قضاوت فرد برای تصمیم گیری درست و منطقی مختل می شود. استدلال فرد مختل شده و تصمیمات اشتباه مرتب تکرار می شود.
ج ـ اختلال در فعالیتها و سایر کارکرد ها
1 ـ فعالیتهای فرد : بی توجهی به فعالیتهای فردی ، نیازهای جسمی و بهداشت فرد ممکن است دیده شود ممکن است مدتها استحمام وغذا خوردن و ..... نیز دچار اشکال شود.
2ـ فعالیتهای اجتماعی : روابط بیمار روانی با خانواده ،دوستان ،همکلاسیها و سایر اطرافیان تغییر پیدا می کند. گاه بسیار افراطی و گاه با انزوا همراه است ، گاه به دیگران توهین می کند فحاشی می کند، آزار می دهد و گاه بی پروا عمل می کند.
3 ـ فعالیتهای شغلی و تحصیلی : اشکال در مطالعه کردن ، عدم تمرکز و توجه ، اشکال در یادگیری و یادآوری در امتحان، افت تحصیلی ، ناتوانی در فعالیتهای گروهی و کلاسی و یا ناتوانی در شغل و کار از جمله علائم در بیماران روانی است .
باید توجه کرد که علائم و نشانهای فوق در تمام بیماریهای روانی دیده نمی شوند و بعضی از آنها فقط مختص بیماریهای شدید و جنون می باشند.
*** متن کامل را می توانید بعد از پرداخت آنلاین ، آنی دانلود نمائید، چون فقط تکه هایی از متن به صورت نمونه در این صفحه درج شده است ***
دانلود مقاله کامل درباره بیماری تشنج و صرع