فرمت فایل : word (لینک دانلود پایین صفحه) تعداد صفحات 187 صفحه
چکیده
دین شامل باورهاست و به هر حال، باورها، بر تصمیمها سیطره دارند، ولی برخی، قلمروهایی از زندگی انسان را از سیطره دین بیرون گذاشتهاند. این گروه معتقدند زندگی انسان دو جنبه دارد؛ جنبهای از آن به همین زندگی دنیایی و جنبه دیگر آن به ارتباط انسان با خدا و زندگی آخرتی مربوط است و حوزه سیطره دین تنها همین جنبه دوم زندگی بشری است. این عقیده که به سکولاریسم معروف است، دین را از جنبه اول زندگی بشر دور میکند. و دین را از سیطره بر آن باز میدارد. در مقابل، دین مداری همه زندگی انسان را با خدا و زندگی آخرتی در ارتباط میبیند و سیطره دین را بر همه زندگی او میپذیرد.
درگیری دو مکتب دینمدار و سکولاریسم، هم نگرشها و هم شناختها و هم رفتارها را تحت تاثیر قرار میدهد. این نکته به ویژه در حوزه سیاست موجب تقابل سکولارها و دینمداران در برابر هم میشود.
این پژوهش که نگاهی اجمالی به این دو مقوله دارد، در شش بخش تدوین شده است. در بخش اول، به مفهومشناسی سکولاریسم و دین مداری و چیستی دین میپردازد. در بخش دوم، شکلگیری سکولاریسم در غرب و جهان اسلام بررسی شده است. بخش سوم، به حوزههای تقابل دین مداری و سکولاریسم میپردازد و بخش چهارم به مبانی نظری سکولاریسم و دین مداری اختصاص دارد. در بخش پنجم نیز از آسیبشناسی دین مداری بحث شده است. در بخش آخر با عنوان همراه با برنامهسازان، مباحث مربوط به طرح موضوع در رسانه میآید.
فهرست
دیباچه- پیشگفتار
- بخش اول: کلیات
- بخش دوم: شکلگیری سکولاریسم در غر و جهان اسلام
- فصل اول: شکلگیری سکولاریسم در بستر تاریخی غرب
- فصل دوم: شکلگیری سکولاریسم دربستر تاریخی جهاناسلام
- بخش سوم: حوزههای تقابل دینمداری سکولاریسم
- بخش چهارم: مبانی نظری سکولاریسم دینمداری
- فصل اول: ارزیابی مبانی نظری سکولاریسم
- فصل دوم: مبانی نظری دینمداری
- رئالیسم هستی شناختی
- رئالیسم معرفتشاختی
- نیاز ذاتی انسان به خداوند
- ارکان فرعی دین مداری
- بخش پنجم: آسیبشناسی دینمداری
- بخش ششم: همراه با برنامهسازان
- تواناییهای صدا و سیما در گسترش دینمداری و زدودن رویکردهای سکولاریستی
- دادن راهنماییهای دینی به مردم
- نشان دادن جلوههای زیبای دین مداری
- بستر سازی برای گسترش جنبههای فرهنگی دین
- یادآوری
- افشاگریهای به جا از چهرههای منافقانه
- ضرورت آگاهی سیاست گزاران و برنامه سازان رسانه از موضوع
- جلوههای دین مداری و سکولاریسم در صدا و سیما
- پرسشهای مردمی
- پرسشهای کارشناسی
- معرفی کتاب و کارشناس
- الگوهای برنامه سازی
- تواناییهای صدا و سیما در گسترش دینمداری و زدودن رویکردهای سکولاریستی
دیباچه
انسان موجودی متفکر و اجتماعی است. از این رو، درباره آنچه که در اطرافش میگذرد، حساس و کنجکاو بوده و در برابر حوادث و پدیدههای نو ظهور و ایدههای جدید بیتفاوت نمیماند. این حساسیت و کنجکاوی آنگاه بیشتر خواهد شد که آن پدیده یا مسئله جدید، بر زندگی فردی و اجتماعیاش تأثیرگذار بوده و در سامان دهی رفتارش نقش آفرین باشد.
از جمله مسایلی که چندی است در مراکز سیاسی، اجتماعی، علمی و فرهنگی جامعه ما بر سر زبانها افتاده است، مسئله سکولاریسم یا ایده جدایی سیاست از دیانت و اعتقاد به دخالت نکردن دین در حوزه اجتماعی و امور دنیوی است. در این زمینه، برخی در صف طرفداران و گروهی نیز در موضع مخالفت به بحث و گفتوگو پرداخته و هر یک بر درستی موضع خود پای میفشارند.
ناگفته پیداست جامعهای که قرنها اسلام و تشیع را به عنوان چراغ راه و رسم زندگی خود برگزیده و در لوای پرچم علوی روزگار گذرانده است. نمیتواند نسبت به هر ایده وارداتی ساکت بماند. اسلام دینی نیست که درباره امور دنیا و اجتماع بشری بیتفاوت باشد. از این رو، برای رساندن انسان به اجتماعی مطلوب و دنیایی سعادتمند احکام و دستورهای فراوانی را فرا روی او قرار داده است. بر این اساس، ظهور تفکری که دخالت دین در امور سیاسی ـ اجتماعی را برنتابد خلاف آموزههای دینی و معارف شیعی است و بروز چنین ایدهای موجب تشتّت آرا و تشویش اذهان دینداران خواهد گردید.
اساسا ترویج و تبلیغ چنین اندیشههایی سبب شکاف و از هم گسیختگی اجتماعی و از میان رفتن انسجام اجتماعی نخواهد بود. از این رو، شناخت و ریشهیابی این تفکر از لحاظ زمینههای پیدایش و مبانی نظری و آموزههای آن و مقایسه آن با آموزههای دینی، میتواند گام مؤثری در جهت پیشگیری اختلافهای اجتماعی و حفظ انسجام اجتماعی باشد.
تحقیق جامع و کامل درباره سیطره دین بر ساحت دنیا