پستهای فشار قوی:برای اینکه بتوان تلفات انرژی الکتریکی را در خطوط انتقال نیروی برق کاهش داد ، مجبور به افزایش ولتاژ خواهیم بود و همچنین در قسمت توزیع و مصرف نیروی برق باید ولتاژ را کاهش داد که برای مصرف کننده ها استفاده از برق میسر شود .در راستای این اهداف باید پستهایی در مناطقی از شبکه طراحی و ساخته شوند که در اینجا به بحث در رابطه با پستهای فشار قوی میپردازیم .
تعریف پست:مجموعه تجهیزات وسایل الکتریکی و یا الکترومکانیکی است که چند ورودی را به چند خروجی وصل میکند و عملیاتی همچون مراقبت ، نظارت و فرمان قطع و وصل در آن انجام شود .
تقسیمبندی کلی پستها :
الف) پست تولید : پستی است که ورودی آن مستقیما” ً از نیروگاه میآید .
ب) پست انتقال : به پستی اطلاق میگردد که یک یا چند ورودی را به چندین خروجی تبدیل کند .
KV 132 KV230 و KV230 KV 400 و KV 132 KV400
ج) پست فوق توزیع : پستهای 63 کیلوولت و پایینتر از 63 کیلوولت را پست فوق توزیع مینامند .
انوع پستها بر اساس نوع عایق:
الف) پست نوع خشک Coventional
عایق بین هادیها در این گونه پستهای هوا میباشد . Air in sulation sub -A.I.S
ب) پست با عایق گازی Gas in sulation sub-G.I.S
عایق بین هادیها در این گونه پستهای گاز SF6 میباشد .
هر چه قدرت مصرفی بالا باشد باید ولتاژ مصرف نیز افزایش یابد و برای افزایش ولتاژ مصرفی به نصب پست های فشار قوی نیاز داریم و با توجه به اینکه ولتاژ بالا است احتیاج به میزان عایق بیشتری خواهد بود . از طرفی در شهر های بزرگ مسئله گرانی زمین مطرح است بنا بر این از پستهای G . I. S استفاده می کنند که تمام تجهیزات این پستها G.I.S در داخل گاز SF6 قرار دارد .
مزایای پستهای G.I.S :
الف) فضای کمی را اشغال می کند .
ب) مدت زمان نصب آن کم میباشد .
ج) برای مناطق زلزلهخیز و مناطق آلوده بسیار مناسب است .
د ) قابلیت اطمینان بالا است ( بدلیل عدم وجود اتصال کوتاه درون لوله)
ه) عدم شدت میدان الکتریکی ( زیرا تمام تجهیزات در داخل لوله عایق قرار دارد و شدت میدان برروی بدنه تأثیری نمیگذارد و بدنه زمین شده است ) .
معایب پستهای G.I.S:
ممکن است آب بندی خود را از دست دهد به عبارت دیگر در مقابل نشت گاز حساس یا حساس به فشار گاز است . اگر گاز SF6 در پست نشتی پیدا کند چون هیچ کلیدی را نمیتوان قطع کرد ( بخاطر اینکه عایقی کم شده ) در نتیجه قطع برق این پستها باید از سیستمهای باشد که از آنجا تغذیه میشود .
گاز SF6
گاز SF6 در صنعت برق، به عنوان یک ماده عایقی در تجهیزات فشار قوی و در سطوح ولتاژ بالا بسیار کاربرد دارد.اگرچه SF6 خالص به لحاظ شیمیایی خنثی می باشد، اما در عین حال یک گاز گلخانه ای قوی با یک شبکه مولکولی است که خواص آن در شرایط گرما، بسیار فراتر از دی اکسید کربن خواهد بود. ساختمان مولکولی گاز SF6 به صورت یک هشت ضلعی است که در هر گوشه آن یک اتم فلوئور و در مرکز آن یک اتم گوگرد قرار گرفته و فاصله هر اتم از اتم فلوئور 58 آنگستروم است .
وزن اتمی این گاز برابر با 06/146 و در فرمول شیمیایی آن 95/21% گوگرد و 05/78% فلوئور موجود است .در حالت گازی از قانون گازهای طبیعی پیروی میکند و لذا تغییر فشار فقط با تغییر درجه حرارت و آن هم در محدوده به نسبت بزرگی از آن صورت می گیرد . ویژگی فشار- حرارت گاز SF6 نمایانگر حالت تعادل بین گاز و مایع است یعنی در همان حالتی که در سیلندرهای حامل خود وجود دارد.
شامل 13 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله پستهای توزیع برق عایق شده با گاز sf6