کارخانه سپیده کویر در کیلومتر 15 جاده گناباد به کاخک واقع شده، این کارخانه در سال 1383 تاسیس گردیده است. مساحت زمین این کارخانه حدود 6 هکتار بوده که سوله ی تولید آن 2000متر مساحت دارد از محصولات اصلی این کارخانه می توان به پنیر UF -شیر پاستوریزه روزانه اشاره نمود.
واز محصولات فرعی آن خامه وکره می توان اشاره کرد.
تعداد کارگر وپرسنل آن 32 نفر که 13 نفر در بخش تولید ومابقی در بخش فنی وحسابداری ونگهبانی مشغول به کارند.
تحویل شیر
مقدار شیر دریافتی روزانه 35 تن می باشد و زمان دریافت آن از ساعت 5/7 تا 2 بعدازظهر می باشد . نحوه توزین با استفاده از باسکول 60 تنی می باشد .
فسمت دریافت شیر به صورت توزین لیتر شمار (کنتور ) است. که خود تردد دامداران کوچک وصاحبان شیر خرد راکاهش داده ، امنیت وبهداشت قابل کنترل است ظرفیت این سیستم درفاز اول 30000L/H بوده که قابلیت افزایش دریافت شیر درآینده را میسرمیگرداند. خوداین سیستم ازمنبع تحت فشار آنتی فوم جهت جلوگیری ازورود کف وشمارش بیجا جلوگیری می کند.
سیستم دریافت وتوزین شیر باظرفیت 30000L/H متشکل ازباسکول ، فیلتر مکانیکی ، یک دستگاه الکتروسانتریوفوژ استیل ، مخزن آنتی فوم ، مبدل حرارتی صفحه ای ، کنتور حجمی ، تابلوبرق ، جهت جریان از انواع اتوماتیک برای ایجاد حرکت یکنواخت سیال می باشد .
مخزن نگهداری شیر خام :
مخصوص نگهداری شیر خام دارای هم زنی الکترومکانیکی ، حرارت سنج عقربه ای ، ژاکت عایق حرارت ازپشم شیشه ، درب ازبالا ، دریچه تخلیه ، دریچه ورودی باسیستم آنتی فوم جهت شستشو ، هردو جداره ساخته شده ازاستیل است.
شیرتولیدی به شیر یارانه ای وغیر یارانه ای تقسیم شده که شامل کم چرب وشیرپرچرب دربسته بندیهای 200CC و500CC و1لیتری بنا به نیاز بازار تهیه می گردد وشیر به صورت پری پک Prepak بسته بندی می شود.
خط تولید
پاستوریزاسیون
تولید وفرآوری انواع محصولات لبنی مستلزم پاستوریزه وبهداشتی بودن شیر مورد استفاده در آنها می باشد تادرضمن تمیز وعاری ازمیکروارگانیسم های پاتوژن وغیر پاتوژن بودن شیرمحصولی کاملا ًبهداشتی ومطابق بااستانداردهای تولید شود،به همین منظوراین واحد صنعتی برای دست یافتن به این امرمهم ازتکنولوژی HTST برای پاستوریزاسیون شیرخام بهره می برد. درروش HTSTازسیستم حرات دهنده ی صفحه ای Plat Heat Exchnger استفاده می شود.صفحات دراین نوع پاستوریزاتور موج داربوده که این امرباعث می شود تا شیردرهنگام عبورازبین این صفحات دچارتلاطم شده بنابراین به یک نواخت پخش شدن حرارت به همه ی قسمت های شیرکمک می شود. سیستم مورداستفاده دراین واحد مجهزبه سنسورهای حرارتی بوده وباعث ثبات حرارتی سیستم می شودتااگربه هردلیلی شیربه درجه حرارت لازم نرسدشیرمجددا ًبرگشت داده شده وفرآیندتکمیل می گردد.
سیستم پاستوریزاتورصفحه ای قسمت تشکیل شده که عبارت است از:
1: قسمت حرارت دهنده Heating Section
2: قسمت پاستوریزاتور Pasteurization Section
3: قسمت تبادل حرارتی Regeneration Section
4: قسمت خنک کننده Cooling Section
5: قسمت سردکننده Chilling Section
دراین تکنولوژی شیرسردشده بادرجه حرارت حدود4 درجه ی سانتی گراد ازتانک ذخیره ی شیرخام خارج شده به بالانس تانک می رسد که مسئول تغذیه ی سیستم به صورت ثابت ویک نواخت است تا شیرکف نکند،سپس باسرعت مشخص واردسیستم پاستوریزاتور گشته توسط حرارت شیری که قبلا ًپاستوریزه گشته به دمای درحدود 45 درجه سانتیگراد رسیده به سپراتورجهت تنظیم میزان چربی وسپس به هموژنایزرمی رودوبهدازهموژنیزه شدن برگشته توسط بخاربه دمای 72 درجه رسیده و15 ثانیه درهولدرکه لوله های Uمانند است توقف داشته وبعدازسپری شدن زمان خنک وسردمی گرددوبرای بسته بندی آماده می گردد.
مقدمه ای درباره تولید پنیر به روشUF
تولید پنیر سفید با استفاده از تکنولوژی پیشرفته اولترافیلتراسیون از سال 1976 در دانمارک آغاز و عمده محصولات تولیدی به کشورهای خاورمیانه صادر گردیده است و در ایران بهکارگیری آن از سال 1376 شروع شده است . کاربرد صافیهای غشایی اولترافیلتراسیون در صنایع شیر را میتوان پس از دستگاه خامهگیر سپراتور و پاستوریزاتور صفحهای مبدا تحولی بزرگ در تکنولوژی شیر دانست . اساس کار در ساخت پنیر به روش معمول ، به انعقاد شیر به وسیله مایه پنیر و آبگیری از لخته ، استوار است. در این روش بخش عمدهای از پروتئین شیر به نام کازئین توسط آنزیم مایه پنیر منعقد شده و بخش دیگری از پروتئینهای شیر به نام پروتئینهای سرم شیر ، که حدود یک چهارم کل پروتئین شیر است و ارزش بسیاری در تغذیه انسان دارد ، منعقد نشده و همراه مقداری چربی با آب پنیر خارج میگردد . به عبارت دیگر مقداری از مواد غذایی با ارزش شیر ضایع و دور ریخته میشود . دفع آب پنیر نیز بار آلودگی فاضلاب را میافزاید و نهایتا آلودگی محیط زیست را فراهم میآورد .
شامل 25 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله درباره کارخانه سپیده کویر