نوع فایل: word
قابل ویرایش 65 صفحه
جهت دریافت درجه ی کارشناسی در رشته ی روان شناسی
مقدمه:
همه روز میلیونها نفر به فعالیتهای ورزشی، به صورتهای گوناگون اعم از قهرمانی، آمادگی جسمانی و یا به صورت شرکت در کلاسهای ورزشی و غیره میپردازند. پدیده ورزش و تحرک بدنی مفید، اثرات سودبخشی برای خود شخص دارد. و از آنجایی که هر فرد زیر مجموعهای از خانواده و جامعه میباشد بطور غیرمستقیم فواید اجتماعی نیز دربر خواهد داشت. (هاشمی نوربخش،).
مردم جوامع ابتدایی دربارهی تربیت بدنی مانند جهان معاصر فکر نمیکردند در جوامع بدوی و یا در فرهنگ باستانی ملل مشرق زمین، برنامههای تربیت بدنی سازمان یافتهای وجود نداشت از نظر جسمانی در زندگی مردم بدوی با وجود ضرورت فعالیتهای جسمانی متنوع برای ساکت نشستن در یک گوشه الزام و اجباری وجود نداشت و اساساً بخش لاینفک زندگی روزمره را تشکیل میداد.
کشورهای زیادی در زمانهای قدیم به تربیت بدنی روی آوردند که از جمله چین، هندوستان، ایران، یونان و... بود. تربیت بدنی ورزش در یونان باستان دوران طلایی را پشت سر گذاشته است.
پس از بروز جنگ جهانی، تعداد افراد معلول رو به فزونی نهاد و در این میان افرادی بودند که با اصابت گلوله و ترکش و... دچار آسیب شدند.
بعد از انقلاب، جنگ تحمیلی ضررهای جبران ناپذیری زد. بیشترین این ضررها، ضررهای جانی و مالی بود. در این بین افرادی بودند که به دلیل عواقب جنگ، دچار نقص عضو یا معلولیت شدند، جنگ ظاهری به اتهام رسیده است ولی ساختن روبنای تخریب شده، اماکن، شهرهای آسیب دیده، زیربنای آسیبهای انسانی بخصوص در مورد جانبازان و معلولان سالیان دراز به طول خواهد آنجامید. (اسلامی نسب، 1372).
متأسفانه در جامعه شاهد آن هستیم که سالانه تعدادی دیگر از افراد به دلایل گوناگون از طریق تصادفات جادهای، محیط کار و... دچار معلولیت میشوند باید بپذیریم که معلولیت جزء لاینفک هر جامعه است و تا این لحظه هیچ ادعایی مبنی بر کاهش آن به اثبات نرسیده است. با این همه این تفاسیر دنیای پرشور و هیجان جوانی همه روزه شاهد حوادث و شهرت طلبیهایی هستیم که پیامد آن از دست دادن حیات یا رسیدن به معلولیت است. بنابراین اگر بپذیریم که معلولیت از جامعه حذف نخواهد شد و این قشر به هر دلیل در این جامعه زندگی خواهند کرد. پس ضروری است که به نیازهای آنها توجه شود. یکی از این نیازها پرداختن به ورزش است. در حال حاضر، نقش و جایگاه ورزش بر هیچ کس پوشیده نیست، ورزش علمی تجربی است و فعالیتهای گوناگونی را دربر میگیرد مهمترین هدف آن در «سلامتبخشی» است. روان شناسی نیز خود علمی تجربی است. مصداقهای بسیار متفاوت و قلمرو علمی بسیار گستردهای هم دارد، از آنجایی که ورزش چه برای ورزشکار و چه برای ورزش دوست رفتارهای خاصی را به همراه دارد. نکته قابل توجه این است که موضوع توسط چه شخصیت علمی برای چه سطحی از ورزش و برای چه منظوری پرداخته میشود.
در جهان امروز با گسترش رشتههای ورزشی از یک طرف و افزایش انواع معلولیت از طرف دیگر لزوم ابداع و به کارگیری شیوههای نو و بهتر جهت ورزش معلولین بیش از پیش احساس میشود. طبیعتاً معلول دچار یک سری بحرانهای روحی است. ورزش به مثابه یک فعالیت درمانی- تفریحی، علاوه بر پر کردن اوقات فراغت میتواند جنبههای متفاوت جسمانی، روانی، اجتماعی را در فرد معلول تقویت نماید. آثار و عوارض ثانویه عارضه را کاهش یا درمان کند.
در این نوشتار سعی بر آن است که میزان سلامت روانی معلولان ورزشکار را با معلولان عادی را بررسی کنیم تا ببینیم آیا بین سلامت روانی و ورزش رابطه وجود دارد یا نه؟
و با شناخت علل و مشکلات معلولان و ارائه راه حلهای پیشنهادی در این زمینه برای بهتر شدن وضعیت سلامت و ورزش معلولان گامی مؤثر برداریم.
بیان مسئله:
مسئله بررسی علمی معلولیت سالهاست مورد توجه محققین و کارشناسان امور روانی و اجتماعی قرار گرفته است. متخصصین رشتههای مختلف خاصه روانشناسان، جامعه شناسان هر یک از زوایای مختلف، به این مشکل اجتماعی نگریسته و سعی نمودهاند تا در ریشه یابی این بیماری دشوار که بهداشت روانی خانوادهها و در مفهوم وسیعتر اجتماع را مورد تردید قرار داده است کمکهای ارزندهای بنماید. این مسأله بخصوص در مورد معلولین جنگهای جهانی ... مشهود بوده بررسیهای مختلفی از این جنبه در مورد آنان انجام گرفته است.
در اجتماع رقابتآمیز کنونی بسیاری از افراد نمیتوانند به هدف اصلی و نهایی خود که همانا موفقیت کامل در زندگی است برسند چنین ناتوانیهایی اغلب موجب احساس شکست میگردد زیرا اجتماع، موفقیت را با تشویق و تحسین فراوان و شکست و ناکامی را با احساس پستی و حقارت پاداش میدهد. از دست دادن سلامت فیزیکی طبعاً با ناکامی بیشتر توأم بوده و بگونهای سلامت روانی فرد را مورد تهدید و هجوم قرار میدهد که گاه سبب پیدایش حس حقارت دائمی یا افسردگی میشود. بررسیهای بسیاری از مراحل اولیه تمدن بشر در دست است و حالی از آن میباشد که معلولیت به عنوان یک مشکل اجتماعی از نظر محققین همیشه مورد توجه بوده است.
فهرست مطالب:
فصل اول
مقدمه
طرح مسأله
اهمیت و ضرورت
اهداف پژوهش
فصل دوم
سلامت روانی
نشانههای سلامت روانی
اصول سلامت روانی
نظریهها و تئوریها
تئوری روانکاوی کلاسیک
تئوری آلفرد آدلر
اریک فروم
تئوری راجرز و مفهوم خود
نظریه بندورا
نظریه فروید
نظریه آلبرت الیس
نظریههایی در مورد تربیت بدنی
مکتب زیستگرایی
مکتب رفتارگرایی
مکتب بومشناسی
مکتب روانکاوی (تحلیل روانی)
مکتب انسانگرایی
نظریه پزشکان
معلول کیست؟
تعاریف مبتنی بر الگوهای ستنی و محلی
تعاریف مرتبط با عملکردها و فعالیتها
تعریف مبتنی بر قوانین رسمی
نقش خانواده در سلامت روانی معلولین
ماهیت معلولیت
تعریف نقص
شیوع، بروز و عوامل معلولیتزا
اجزای ترکیب کننده سلامت ذهنی و روانی
جنبههای شخصی و اجتماعی
وضعیت اجتماعی و اقتصادی معلولین
وضعیت معلولین در جهان کنونی
انجمن حمایت معلولان ایران (I.R.S)
اریابی روانی
نگرش جامعه نسبت به افراد معلول
تعریف ورزش
ورزش و اجتمایع شدن
بهداشت روانی
عوامل مؤثّر بر بهداشت روانی
ابعاد بهداشت روانی
معلولیت و تأثیرات روانی ناشی از تغییرات فیزیکی
برنامههای معلولین
پیشینه خارجی
پیشینه داخلی
تعریف مفاهیم و واژگان
جمعبندی و نتیجهگیری
فرضیهها
متغیّرها
پایان نامه ی بررسی میزان سلامت روانی در بین ورزشکاران معلول و معلولین غیر ورزشکار. doc